youtube  facebook  g+  linkedin  Rss  ad

Koliko zlata je na svetu?

By Gold Team

Posted in ,

Če bi vso količino zlata na svetu pretopili in ga zlili v kocko, kako velika bi bila? Ne prav velika, menijo nekateri.

investment-gold

Warren Buffet, ameriški vlagatelj, pravi, da bi vso količino že izkopanega zlata na svetu lahko stlačili v kocko s stranico približno 20 metrov. Vlagatelji podatke o količini zlata večinoma dobivajo od agencije Thomson Reuters, ki ocenjuje, da je na svetu 171 tisoč ton zlata. To pomeni, da so ocene Buffeta povsem pravilne – kocka, narejena iz 171 tisoč ton zlata, bi imela stranico, dolgo natančno 20,7 metra.

Vsi pa se s temi podatki ne strinjajo.

Ocene, koliko zlata je na svetu, so zelo različne, gibljejo pa se vse od 155.244 ton, kar je manj, kot kažejo podatki agencije, do kar 16-krat več oziroma 2,5 milijona ton. Če bi naredili kocko, kot pravijo najvišje vrednosti, pa bi bila njena stranica dolga 50 metrov.

Zakaj so številke tako različne?

Razlog, zaradi katerega se pojavljajo tako različni podatki, je med drugim tudi ta, da zlato kopljejo že zelo dolgo časa – več kot šest tisoč let, pravi zgodovinar Timothy Green.
Prvi zlati kovanci so bili skovani okoli leta 550 pred našim štetjem na območju današnje Turčije, kmalu pa so jih trgovci sprejeli kot plačilno sredstvo.

Vse do leta 1492, ko je Kolumb odplul v Ameriko, naj bi po podatkih agencije Thomson Reuters izkopali 12.780 ton zlata.

James Turk eden izmed vlagateljev, ki je pregledal raziskave, opravljene na tem področju, pa meni, da je ta številka veliko previsoka, bolj realna bi bila le 297 ton zlata, saj so bile rudarske tehnike v obdobju srednjega veka zelo primitivne. Zato je njegova ocena, da je na svetu 155.244 ton zlata, torej 10 odstotkov manj kot pravi agencija Thomson Reuters.

Krsta v Tutankamonovi grobnici narejena iz 1,5 tone zlata

Najdejo pa se tudi takšni, ki menijo, da sta obe oceni prenizki.

“V Tutankamonovi grobnici so odkrili, da je njegova krsta narejena iz 1,5 tone zlata, predstavljajte pa si, da so obstajale še druge grobnice, ki so jih izropali, še preden so obstajali zapisi o njih,” je povedal  Jan Skoyles iz podjetja Real Asset Company, ki se ukvarja z naložbami v zlato.

Opozoril je tudi, da Kitajska še danes ni posebno odkrita glede tega, koliko zlata pridobivajo, v državah, kot je na primer Kolumbija, pa je veliko nezakonitega izkopavanja.

Strokovnjaki organizacije Gold Standard Institute verjamejo, da bi, če bi izpraznili bančne trezorje in svoje škatlice z nakitom, našli nič manj kot 2,5 milijona tone zlata. Ob tem so sicer dejali, da so dokazi pomanjkljivi, številka pa zgolj okvirna.

Kdo ima prav?

Ugotoviti, kdo od strokovnjakov, ki ugotavljajo, koliko zlata je na svetu, ima prav, je tako rekoč nemogoče.
Na koncu so vse te številke plod ocene, ki so ocena neke druge ocene itd.

Dobra novica je, da ne kaže, da bi zlata zmanjkalo. Geološka raziskava v ZDA je pokazala, da je v tleh še okoli 52 tisoč ton zlata, ki ga lahko izkopljemo, še več pa bi ga lahko odkrili.
Slaba novica pa je, da se začenja spreminja način uporabe zlata. Zlato namreč ne izgine, temveč smo ga do zdaj vedno reciklirali.

“Vse zlato, ki je bilo izkopano v zgodovini, še vedno obstaja. To pomeni, da je lahko del zlata, če imate na primer zlato uro, še iz časa Rimljanov pred 2.000 leti,” je dejal Turk.

Povzeto po planet siol.net avtorja b.g.

No comments yet.

Dodaj odgovor

btt